BENG berekeningen (NTA 8800)

Wat is BENG? 

BENG betekend  ''Bijna Energie Neutraal Gebouw'

Deze methode is een verbetering op zijn voorganger de EPC berekening en gaat zorgen voor een betere overlapping tussen theorie en praktijk. 

Met een BENG berekening wordt de energiezuinigheid van een woning aangetoond. Deze berekening is sinds 1 januari 2021 verplicht bij het aanvragen van een omgevingsvergunning voor alle nieuwbouwwoningen.

 

Wat is een BENG berekening?

De berekening wordt opgesteld volgens de NTA 8800 en ISSO 82.1 en moet voldoen aan de eisen die in het bouwbesluit worden gesteld. Deze eisen worden verdeeld over drie verschillende energieprestatie-indicatoren, de Trias Energetica.

Bij het toetsen aan de BENG-eisen wordt getoetst aan de volgende drie indicatoren:

  • BENG 1: de maximale energiebehoefte in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar;

  • BENG 2: het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar;

  • BENG 3: het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten.

De eisen aan de indicatoren zijn niet alleen afhankelijk van de gebruiksfunctie maar ook van de compactheid van het gebouw, en in sommige gevallen ook aan de bouwwijze.

Indien geen koeling wordt toegepast in een woonfunctie, zullen naast de BENG-eisen ook eisen worden gesteld aan de temperatuuroverschrijding,: TOjuli ≤ 1,20.

Een BENG berekening moet bij de overheid afgemeld worden voor de vergunningsaanvraag. Hiermee krijgt de woning ook een voorlopig energielabel.

 

Het BENG traject

De BENG kent 2 delen, namelijk de berekening die men verplicht is te overleggen bij de omgevingsvergunning EN in het proces tijdens de daadwerkelijk bouw tot en met oplevering. 

We zetten het even op een rijtje:

  1. De BENG wordt door ons berekend. Naast de berekening krijgt u van ons een onafhankelijk & deskundig advies ten aanzien van de te nemen maatregelen en installaties. U kunt indien gewenst gebruik maken van ons uitgebreid netwerk aan leveranciers.

  2. De BENG berekening dient verplicht aangeleverd te worden bij een omgevingsvergunning. 

  3. De berekening krijgt een certificering en er wordt een voorlopig energielabel bepaald. Uiteraard wordt dit door ons compleet verzorgd.

  4. Tijdens de daadwerkelijke bouw is het gewenst een “as-built” dossier bij te houden, indien dit niet gebeurt kan er een lager definitief energielabel volgen. Het dossier kunt u of uw aannemer bijhouden en completeren. 

  5. Bij oplevering wordt de energieprestatie ter plaatse opgenomen door een gekwalificeerd adviseur en dient er een definitief energielabel aangevraagd te worden. Voor meer info over het proces bij de daadwerkelijk bouw kunt u bij ons terecht.

 

Gaat u een nieuwe woning bouwen en heeft u een BENG berekening nodig dan kunnen wij u helpen!

Het opstellen en berekenen wordt gedaan door een BRL 9500 gecertificeerde adviseur. Dit is een nieuwe en intensieve certificering die zorgt voor kwaliteitswaarborging. 

Wij zijn gecertificeerd om berekeningen te maken voor de vergunningsaanvraag en voor bij oplevering van de woning.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Benodigde gegevens voor de BENG berekening

Voor het opstellen van de berekening hebben wij minstens de onderstaande gegevens nodig:

  • Situatietekening.
  • Plattegronden, gevelaanzichten, doorsneden en details. 
  • Installatieconcept.

 


Renovatie/Verbouw met Energieprestaties-Eisen

Naast energieprestatie-eisen voor nieuwbouw gelden er ook eisen bij verbouw en renovatie. Op deze pagina vindt u een samenvatting van de wettelijke eisen voor verbouw in het Bouwbesluit.

Wettelijke eisen

Het Bouwbesluit stelt eisen aan:

  • verbouw;
  • vernieuwen of vervangen van isolatielagen;
  • dakkapellen;
  • ingrijpende renovatie; 
  • verbouw met aanpassing van het technisch bouwsysteem (installatie).

 


Vragen? neem contact met ons op.

Wij zijn u graag van dienst!