Veelgestelde Vragen

Wanneer is een energielabel verplicht?

Woningeigenaren zijn verplicht om bij de oplevering, verkoop of verhuur van een woning een definitief energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder.

Per 1 januari 2022 zijn de regels veranderd en dienen woningen al voorzien te zijn van een energielabel voor deze geadverteerd worden.

 

Is mijn ''voorlopige'' energielabel geldig voor de verkoop of verhuur?

Het voorlopige label is geschat op basis van gegevens uit het Kadaster en op gegevens van andere vergelijkbare huizen en een een definitief energielabel aanvragen is dus een vereiste voor de verkooptransactie.

Indien u  uw woning gaat verkopen, dan moet u een definitief energielabel aanvragen. Namelijk,  u dient  dan een definitieve energielabel aan de nieuwe eigenaar overhandigen op het moment dat de woning van eigenaar verandert.  Doet u dit niet, dan moet u een boete betalen en die kan oplopen tot ruim €400!  

 

Wat voor informatie staat er op het energielabel? 

In het energielabel staat de huidige energetische status van uw woning en bestaat uit meerdere bladzijden met o.a. adviezen/aanbevelingen  om energiebesparende maatregelen te stimuleren.

 

Wat zijn de sancties als ik geen energielabel heb bij de overdracht?

Als verkoper of verhuurder zijnde bent u verplicht om bij de woningoverdracht een definitief energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar of huurder. Indien u niet aan uw verplichtingen kunt voldoen, dan kunt u achteraf een brief van de ‘Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)’ ontvangen met een boete. 

 

Wanneer kan ik het energielabel verwachten?

Nadat wij de opname ingepland en uitgevoerd hebben bij uw woning, kunt u het energielabel van uw woning binnen 1 week per mail verwachten.

 

Zijn jullie gecertificeerd?

Onze EP-adviseurs zijn uiteraard gecertificeerd om Energielabels (detailopname en basisopname) te mogen maken, alsmede BENG berekeningen en maatwerkadvies van energiebesparende maatregelen conform NTA880  en ISSO 82.1  en wij voldoen aan de eisen om zulke werkzaamheden te mogen verrichten.

Deze eisen zijn opgenomen in de BRL9500. Met deze certificering zijn wij bevoegd om energielabels te registreren in de landelijke database van de overheid (RVO).

 

Waar kan ik zien of mijn energielabel geregistreerd is?

Het energielabel wordt geregistreerd in de landelijke database en u kunt deze zoeken bij de volgende link https://www.ep-online.nl/. 

 

Hoelang is het energielabel geldig?

Het energielabel is 10 jaar geldig vanaf de opnamedatum. Na het verstrijken van de geldigheidsduur, dient er een nieuwe inspectie uitgevoerd te worden.

Krijg ik korting bij energielabels voor meerdere panden?

Ja, bij meerder panden krijgt u korting op de energielabels. De korting is afhankelijk van het aantal panden, neem contact met ons op.  

Waar is Ideaal Energielabel actief ?

Wij zijn we actief in veel steden in Nederland zoals Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en omgevingen, behalve het hoge noorden en lage zuiden. Voor (woon-)organisaties, projectontwikkelaars, VVE 's  en andere instanties  neem dan even contact op met ons om de mogelijkheden te bespreken.

 

Moet er iemand aanwezig zijn bij de woningopname?

In principe hoeft niemand aanwezig te zijn, maar we moeten de woning uiteraard wel kunnen betreden en soms wel aantal vragen aan onze opdrachtgevers stellen tijdens de opname en meting van een woning. Denk hierbij aan een gevel dat duidelijk is geïsoleerd maar de voegstoten (of gaten erop met een standaard patroon) zijn dicht gemaakt, dus graag zouden wij willen of facturen of een andere bewijslast aanwezig zijn om dit nauwkeuriger te kunnen bepalen.  (Dit kan t.a.t. achteraf via email verzonden worden)

De deur openen voor ons is in principe voldoende.

 

Waar wordt naar gekeken bij de woningopname?

Bij een opname wordt alle verschillende kenmerken gekeken zoals algemene gegevens(bouwjaar, renovatie, bouwhoogte, enz.) van een pand ,  bouwkundige delen zoals vloeren, gevels, daken en isolatie, type ramen en deuren met beglazing , type installaties. De belangrijkste zijn de oppervlakten van de verschillende schildelen en hun isolatiewaarde. Daarnaast inventariseert de EP- adviseur de installaties zoals de CV-ketel, warm tapwater, koeling systeem, ventilatie,  de warmtepomp en de zonnepanelen. Op basis van deze invoergegevens rekent de software het label uit.

 

Op een energielabel-rapport m.b.t. 'indicatie energierekening’ vallen mijn daadwerkelijke energiekosten onder een andere labelklasse.

Hoe is dit te verklaren?

De op het energielabel getoonde bedragen vormen slechts een indicatie. De werkelijke kosten is afhankelijk van het gedrag van de bewoner(s), aangezien energielabels worden bereken conform het protocol ISSO 82,1. met een standaard gedrag van de bewoners o.a. voor deze berekeningen en dit is een van de redenen dat uw werkelijke maandlasten in een andere categorie vallen dan het energielabel aangeeft.  

 

Welke werkzaamheden voert de EP-adviseur uit in mijn woning?

De duurzaamheidsadviseur gaat de opname, meting en waarneming van uw woning doen ten behoeve van het energielabel en/of BENG berekeningen.

Hierbij gaat de adviseur  de geometrie/oppervlakte van de gevels, daken, vloer en de deelconstructies daarin (kozijnen, deuren, etc.) afmeten. Daarnaast wordt de installatie voor ruimteverwarming, koeling, tapwater, ventilatie en energieopwekking opgenomen.

Ook gaat de adviseur  bijbehorende foto’s van de bouwkundige constructies en de installatietechnische onderdelen in de woning nemen t.b.v. het projectdossier volgens de geldende protocollen.

 

Moet ik iets doen voor de aankomst van een EP-adviseur in mijn woning?

In principe is dit niet nodig maar de opname van de woning zal soepel gaan indien u de volgende voorbereidingen doet:

  • Alle gordijnen, vitrage, luxaflex, jaloezieën, rolgordijnen o.a. van tevoren open/om hoog doet ;

  • De buitendeuren en ramen dienen gesloten te zijn;

  • Vlizotrappen  kelders, kruipruimten, indien mogelijk, toegankelijk zijn;

  • De technische ruimten waar de cv-ketel hangt of andere installaties ook toegankelijk zijn;

  • Indien aanwezig: de verdeler van de vloerverwarming is goed bereikbaar.

 

Hoe lang duurt de woningopname?

Afhankelijk van het type woning en geometrie duurt een opname 1 tot 2 uren. Na de opname werkt de EP-adviseur de informatie uit op kantoor en wordt het energielabel samengesteld.

 

Wat geldt als bewijslast voor het bepalen van de isolatiewaardes?

Voor het energielabel dient de EP-adviseur de Rc-waardes te bepalen voor verschillende constructies zoals vloeren, gevels en daken. Dit dient te gebeuren conform wettelijke protocollen en hiervan dient ook bewijslast in het dossier te worden verzameld en beoordeeld.

Rc-waardes die zijn vastgelegd in een geldige gecontroleerde kwaliteitsverklaring hebben voorrang. Dit is te bepalen enkel door de EP-adviseur en de protocollen.

Bij het ontbreken van enige vorm van bewijslast of indien de stukken onvoldoende onderbouwing geven, mag er worden gerekend met forfaitaire waardes. Hierbij wordt de Rc-waarde bepaald onder begeleiding van het bouwjaar conform ISSO 82.1.

Bewijslast kan sommige vormen hebben:

  • Visuele constatering /waarneming.

  • Bouwtekeningen/detailtekeningen .

  • Technische documenten installaties.
  • Gecontroleerde kwaliteitsverklaringen
  • Facturen.

  • Digitale Foto's (met een duim loodrechts bij de isolatie materiaal) en IR-Foto's. 

 

Zijn uitzonderingen voor het verplichten van een energielabel aan te vragen? 

Ja, er zijn uitzonderingen en u hoeft geen energielabel te hebben voor: 

- Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.

- Gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën.

- Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2.

- Gebouwen die ten hoogste 2 jaar in gebruik zijn, zoals bouwketen, noodwinkels en noodlokalen bij scholen.

- Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik.

- Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals schuren of garages.

 

Hoe vraag ik een energielabel aan bij jullie ? 

Als u nog geen geldig geregistreerd energielabel voor jouw woning hebt, kun je deze aanvragen via deze website per e-mail of telefonisch.

De adviseur neemt de woning ter plaatse op. Hiervoor moet u zelf thuis zijn. Zorg daarnaast dat u zoveel mogelijk informatie van de woning beschikbaar heeft, indien beschikbaar. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bouwtekeningen en/of documentatie/facturen van zonnepanelen. Mocht dit niet beschikbaar zijn, dan voert de EP-adviseur de opdracht uit conform de protocollen ISSO 82.1 van energieprestaties voor woning en woongebouwen.

 

Wat zijn de kosten voor het aanvragen van een energielabel?

De kosten voor het aanvragen van een energielabel is niet voor elke woning hetzelfde. De prijs hangt af o.a. van:

  • Type woning.

  • Oppervlakten van de woning;
  • Meerdere rekenzones;
  • Type energielabel: basisopname of detailopname?

  • Beschikbare informatie en documentatie over de woning.

 

Hoe kan ik mijn woning zuiniger maken? 

Er zijn verschillende mogelijkheden waaronder: 

  • spouwmuurisolatie;

  • vloerisolatie verbeteren;

  • HR-beglazing installeren , begrensd aan de buitenkant;

  • HR++ CV-ketel;

  • zonneboiler en/of zonnepanelen

  • Warmtepompen.
  • Slimme thermostaat.

De RVO biedt verschillende subsidies aan woningeigenaren om de woningen te kunnen verduurzamen.

 

Welk energielabel heb ik nodig conform de nieuwe normering? Basisopname of Detailopname? 

Wanneer u een bestaand gebouw verkoopt of verhuurt dan heeft u een energielabel nodig welke is opgesteld volgens de basismethodiek. Uit vrije keus kunt u kiezen voor een energielabel detailopname mits eerder geen detailopname is afgemeld bij de RVO van het betreffende gebouw.

Een energielabel in de detailmethodiek is nodig bij oplevering van een nieuwbouwwoning of bij renovatie naar nieuwbouwniveau. Verder is een energielabel in de detailmethodiek nodig wanneer u een omgevingsvergunning aanvraagt.

Energielabels in de detailmethodiek worden vaak opgesteld in opdracht van ontwikkelaars of architecten om nauwkeurige energieprestaties aan te tonen.

 

Wat is het verschil tussen BENG en nZEB?

De definitie van BENG is in Europa globaal vastgesteld in de EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) waarin gesproken wordt over nZEB (nearly Zero Energy Buildings). Daarin is ook vastgelegd dat in de hele EU vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen bij oplevering ten minste aan de nZEB-criteria voldoen.

 

Is de BENG enkel een Nederlandse norm?

Nee, in de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD), een verplichte Europese richtlijn, is vastgesteld dat vanaf 2021 alle nieuw opgeleverde gebouwen ‘nearly Zero Energy Buildings’ (nZEB) moeten zijn. In Nederland is dit  vertaald als Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). De rekenmethode voor BENG (NTA 8800) is  gebaseerd op de serie Europese normen voor de energieprestatie van gebouwen.

 

Zegt BENG ook iets over koeling?

Ja, bij de bepaling van de energiebehoefte wordt zowel gekeken naar de warmtebehoefte in de winterperiode als de koudebehoefte in de zomerperiode. Wij gebruiken een geattesteerde software waarop de 3 BENG indicatoren, alsmede de TOjuli (temperatuuroverschrijding ) indicator  berekend worden van een gebouw. Passieve maatregelen om de koudebehoefte te beperken zoals bijvoorbeeld zonwering of een overstek wordt dus gewaardeerd in de eerste BENG indicator.

 

Hoe wordt de TOjuli bepaald?

Voor het bepalen van het TOjuli is geen apart rekenprogramma nodig, omdat de TOjuli-indicator gelijktijdig berekend wordt met de BENG-indicatoren. De waarde van TOjuli moet lager zijn dan 1,2. Alle nieuwe woningen en woongebouwen moeten dus gelijktijdig voldoen aan de BENG-eisen en aan TOjuli. Bij woongebouwen geldt de TOjuli-eis per appartement terwijl de BENG-eisen gelden op gebouwniveau. Als er in de woning een vaste koelinstallatie met voldoende capaciteit aanwezig is, vindt geen toetsing aan de TOjuli-eis plaats. Als het TOjuli-getal hoger is dan 1,2 ligt aanpassing van een project voor de hand. De nieuwe eis kan in de praktijk bijvoorbeeld tot maatregelen leiden op het gebied van zonwering, de afmeting van ramen, de toevoeging van een overstek of de oriëntatie van een woning.

Omdat TOjuli een indicatiegetal is, mag ook aan de hand van een dynamisch simulatieprogramma (temperatuuroverschrijdingsberekening, kortweg: TO-berekening) alsnog aangetoond worden dat het risico op oververhitting acceptabel blijft. De referentie voor de Gewogen Temperatuuroverschrijding (GTO) wordt daarvoor gesteld op 450 uur. De randvoorwaarden die voor een dergelijke berekening zijn opgenomen in de Regeling Bouwbesluit.

 

Welke aspecten zijn belangrijk voor het realiseren van een Nul op de Meter woning?

  • Beperking van de energiebehoefte. Bijvoorbeeld een goede geïsoleerde gebouwschil en kwalitatieve hoge beglazing (HR++) zijn van groot belang met betrekking op warmtewinst in de winter en beperking van opwarming in de zomer.

  • Gebruik van een duurzame bron voor verwarming en warmtapwater , hier te noemen bijvoorbeeld zonnepanelen, zonecollectoren bodemenergie, en het monitoren van het energieverbruik en de energieopbrengst door middel van een GBS (gebouwbeheersysteem).

  • Het beperken van het energieverbruik door toepassing van efficiënte installaties.

  • Een Nul op de meter woning (NOM) heeft op jaarbasis per saldo een gemiddeld totaal energieverbruik van nul. Door op het gebouw de benodigde energie duurzaam op te wekken realiseert u een NOM woning. Hierover komt een EPV afspraak tussen huurder en verhuurder waarmee de huurder een maandelijks vergoeding aan de verhuurder betaald onder wettelijke voorwaarden en vergoeding per m2.